Gyógyfürdő általános tájékoztató

Gyógyfürdő általános tájékoztató

Hol található a gyógyfürdő?

A Paksi Gyógyászati Központ részét képező gyógyfürdő a Táncsics M. utca 13. szám alatt, a központi rendelőintézettel fizikailag összekapcsolva, a városi buszpályaudvar mellett található. Így mind a távolsági, mind a helyi járattal érkezők számára kényelmesen, könnyen megközelíthető. Az autóval érkezők 50 férőhelyes parkolót vehetnek igénybe.

 

Ki veheti igénybe a gyógyfürdő szolgáltatásait?

A 14 év alatti gyermekek kivételével a gyógyvizes gyógymedencét és a masszázskezeléseket bárki (hacsak az orvos másképp nem rendelkezik). Egyes fürdőgyógyászati kezeléseket csak orvos írhat fel.

 

Hogyan vehetők igénybe a fürdő szolgáltatásai?

Vizsgálatot követően reumatológus, ortopédus illetve bizonyos esetekben traumatológus szakorvos írhat fel kezeléseket a betegnek.
A szakorvos által felírt fürdőgyógyászati kezeléseket az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) részben megtéríti. Ilyenkor a betegnek a kezelések töredék árát kell kifizetnie. Ha a beteg jogosult NEAK-finanszírozott kezelésre, akkor az orvos felírja azt. Ha NEAK-térítéses kezelésre nem jogosult valaki, attól még a számára szükséges kezeléseket az orvos felírhatja, de akkor a kezelés teljes árát kell kifizetnie a betegnek.

A gyógyfürdőben orvosi javaslat nélkül a gyógyvizes medencefürdő, közérzetjavító masszázsok, frissítő kezelések, fürdő-, wellness rituálék valamint különféle tornák vehetők igénybe a szolgáltatás teljes árának kifizetésével. Ezeket nem az orvos írja fel és az NEAK sem finanszírozza.

 

Hány kezelést lehet igénybe venni?

A gyógyászati ellátások közül legfeljebb négy különböző rendelhető, ellátásfajtákként 15 alkalomra. Baleseti vagy műtéti utókezelés esetén legfeljebb 20 alkalom rendelhető. A kiírt kezelések a kezelési terv alapján 28 napon belül kezdődnek el, mely a recepción kerül beosztásra. A kezdéstől számított 56 napon belül a kezeléseket be kell fejezni.

A kúra megkezdésekor a vény és két kezelőlap a gyógyfürdő recepcióján marad.  Az NEAK-finanszírozás feletti önrészt a beteg a recepción történő kezelés beosztás alkalmával tudja fizetni. A kúra befejezésekor a beteg köteles kontroll vizsgálaton megjelenni a kezelést elrendelő szakorvosnál. Újabb kúra csak akkor rendelhető el, ha az előző kúrát követően a beteg a kezelőlapját átadta.

 

Hány kúra vehető igénybe kedvezményesen?

A betegség jellegétől függetlenül naptári évenként összesen két kúra vehető igénybe, az NEAK által finanszírozottan.
Amennyiben a beteg beutalóval nem rendelkezik, és nem kúraszerű (min. 10 alkalom) ellátást kér, úgy a gyógyfürdő szakorvosa, indokolt esetben, rendelési időben, a kért kezelésekre kezelőlapot ad. Ezekre teljes árú térítést kell fizetni.

 

Mire van szükség a gyógyfürdőben található ellátások igénybevételéhez, a gyógyfürdő használatához?

 • Taj-kártya, beutaló szükséges a szakorvosi vizsgálatokhoz, majd az ott kiállított, vény és két kezelőlap kell a gyógykezelések igénybe vételéhez.
 • 100 forintos érme. A földszinti bejárat mellett tároló szekrények találhatók, amelyek a szakrendelésre érkező (teljes átöltözést nem igénylő) betegek számára biztosítják a kabátok, kisebb táskák elhelyezését. A szekrények 100 forintos érmével működnek. Az érme behelyezése után a beteg be tudja zárni és ki tudja venni az öltözőszekrény kulcsát, így biztosítva személyes holmijának védelmét.
 • A földszinten a gyógyfürdő használatához kabinos öltözőrendszer található, mely a teljes átöltözési lehetőséget biztosítja.
 • Készpénz. A betegek érkezéskor – a jegy megváltásakor – egy belépésre jogosító chipkarórát kapnak a pénztárnál. Ezzel tudnak belépni a gyógyfürdő különböző területeire, illetve az öltözőszekrényt is ennek segítségével zárhatják. A szekrény számát bármikor ellenőrizni tudják, a kihelyezett ellenőrző készülékek segítségével.

 

Gyógytornához szükséges felszerelés:

A szakorvos által kiírt gyógytornára az első időpontot a recepción kell egyeztetni.
A kezelések előtt a recepción be kell jelentkezni, majd az öltözőben át kell öltözni (a tornához kényelmes ruházat, váltócipő szükséges). A recepción adnak egy elektronikus műanyag karórát, amely a földszinten a gyógyfürdő használatához kabinos öltözőrendszer ajtajait nyitja.

 • gyógytorna beutaló (kezelőlap), orvosi papírok( zárójelentés, ellátási lap)
 • „ujjatlan” póló vagy trikó (felsővégtagi tornánál)
 • alsóvégtagi vagy gerinctornánál kényelmes nadrág (hosszú, könnyen feltűrhető melegítőnadrág, vagy rövidnadrág)
 • 1 pár tiszta csere zokni
 • nagy méretű törölköző vagy masszázslepedő
 • scoliosis tartásjavító tornához lányoknak bikini felső
 • nyirokkezeléshez fáslikészlet (kezelőorvos által kiírt és kiváltott)
 • vízi tornához: törölköző, papucs
  nőknek egyrészes fürdőruha vagy bikini
  férfiaknak úszónadrág

A Gyógyfürdő területén váltópapucs használata kötelező!
Az öltözőkben, illetve a fürdő területén hagyott tárgyakért felelősséget nem vállalunk!

 

Elektroterápiához, gyógymasszázshoz, iszaphoz, kádas kezelésekhez szükséges eszközök:

Fürdőlepedő(nagy, ami végig éri az ágyat) vagy masszázslepedő. Ha nincs saját, a recepción vásárolható egyszer használatos masszázslepedő.
Váltó fürdőruha, hogy a masszázs kezelésekre száraz fürdőruhában tudjon érkezni. 
Fürdőköpeny, mivel az épületben szellőztető-, illetve klímarendszer működik.
A gyógyfürdő épületébe érkező betegek a recepción jelentkeznek be a szakrendelésekre és a fürdőgyógyászati ellátásokra.

Megszakítás